Pri otázke ako posilniť kĺby nám nedá nespomenúť príklad o príčinnej súvislosti medzi cukrom a bolesťou kĺbov. Stačí nám predstava, keby si niekto zahryzol do šišky s trojitou polevou a okamžite sa zrútil na zem ako medzinárodná futbalová hviezda, uchopil si koleno a zavyl od bolesti.

Ako posilniť kĺby
V skutočnosti má cukor a ďalšie spracované potraviny kumulatívny účinok, čo znamená, že ich vplyv časom rastie (v uvedenom príklade by k pádu futbalovej hviezdy došlo o niekoľko hodín neskôr, keď rozhodca už dávno skončil, a preto nemohol dať šiške zaslúženú červenú kartu).
V posledných rokoch lekárska komunita identifikovala súvislosť medzi zápalom spôsobeným stravou zo západu a chronickými bolesťami kĺbov. Existuje dokonca niečo, čo sa nazýva „Špičková diéta proti artritíde“ a mnoho lekárov sa zasadzuje za výhody zdravého stravovania pri liečbe reumatoidných ochorení alebo osteoartritíd.
Aj napriek vylepšenej výžive však môžu následky nezdravých stravovacích návykov pretrvávať spôsobmi, ktoré obmedzujú mobilitu a radosť zo života. Toxíny, ktoré sa časom hromadili, sa ukladajú v tukových bunkách a môžu naďalej spôsobovať poruchy a bolesť. Zbavenie sa týchto nevítaných hostí je dobrý dôvod, prečo konzumovať lepšiu stravu.
Zápal a bolesť kĺbov
Zápal je prirodzenou reakciou na infekciu alebo poranenie. Za normálnych okolností akonáhle problém pominie, zmizne aj zápal. Ale zatiaľ čo niektoré potraviny pomáhajú v boji proti zápalom, iné ich zhoršujú nielen v kĺboch, ale aj v ostatných miestach v tele. V zapálených kĺboch sa krvné cievy rozširujú, aby umožnili väčší prietok krvi, a do tejto oblasti prúdia biele krvinky. Akonáhle sa to stane, môžu nastať problémy ako je opuch kĺbov, zvýšenie tekutín v kĺboch, poškodenie chrupaviek a kostí a strata svalov. Nervy v kĺbe sú tak podráždené a spôsobujú bolesť.
Potraviny, ktorým radšej vyhnite
Mnoho potravín zvyšuje celkový zápal v tele, ale niektoré sú horšie ako iné. Pozrime sa, ako môžeme posilniť kĺby vylúčením nesprávnych potravín z nášho jedálnička. Medzi najväčších darebákov patria:
Cukor
Spracovaný cukor má niekoľko negatívnych účinkov, počnúc uvoľňovaním prozápalových proteínov známych ako cytokíny. Vytvára tiež veľa škodlivých zlúčenín tzv. AGE (konečné produkty modernej glykácie), ktoré vznikajú pri kombinácii bielkovín alebo tukov s cukrom v krvi. Americká strava obsahuje cukor takmer vo všetkom, od šalátového dresingu a grilovacej omáčky až po syr a chlieb. Naučiť sa ako interpretovať etikety na potravinách je dobrý štart na ceste k znižovaniu príjmu cukru.
Omega-6 mastné kyseliny
Keď sú prijímané s mierou sú tieto tuky prospešné. Ak to však preženieme, môžu premeniť kyselinu linolenovú na kyselinu arachidonovú, ďalšiu mastnú kyselinu, ktorá podporuje zápaly. Nachádza sa v mnohých kuchynských olejoch (rastlinný, kukuričný, arašidový a repkový), ako aj v niektorých kuracích, bravčových a hovädzích mäsách a v mnohých občerstveniach. Podľa lekárskych výskumníkov je kľúčové zvýšiť náš príjem omega-3 mastných kyselín a nie úplne zastaviť náš príjem omega-6.
Nasýtené tuky
Okrem zvýšeného zápalu zvýši konzumácia nasýtených tukov aj riziko srdcových chorôb. Syr a pizza sú dve najdôležitejšie príčiny ich vzniku v USA. Milovníci kokosového oleja sa však môžu tešiť, pretože štúdie naznačujú, že má protizápalové vlastnosti.
Potraviny, ktoré zmierňujú zápal
Pozitívne je, že veľa potravín je účinných v znižovaní zápalu, sú to:
Avokádo, bobule, brokolica a hlúbová zelenina, čerešne, tmavá čokoláda, kakao, extra panenský olivový olej, ryby, hrozno, zelený čaj, huby, paprika, paradajky, kurkuma.
Cesta ako posilniť kĺby začína pri odstránení toxínov prispievajúcich k zápalu
Zmena stravovania bude prospešná pre vaše kĺby nielen znížením zápalu, ale aj znížením hmotnosti. No aj keď urobíme zmeny v životnom štýle, následky našich predchádzajúcich návykov môžu pretrvávať vo forme toxínov, ktoré naďalej dráždia naše bunky. Najmä ak už roky jeme spracované potraviny, prijímame pesticídy, BPA prostredníctvom balených potravín, umelých prísad a konzervačných látok, ktoré sa usadzujú v našich tukových bunkách, a preto môže byť náročné ich eliminovať. Aj keď chudneme, toxíny jednoducho hľadajú iný druh tkaniva, v ktorom prežijú, pretože sú príliš malé na to, aby prešli bežnými prostriedkami ako je močenie alebo pot.
Jedným z riešení je rozpustný zeolit, minerál, ktorý sa osvedčil pri väzbe toxínov. Detoxikačné kvapky Ultra tekutý aktivovaný Zeolit s DHQ sú formou rozpustného zeolitu s fragmentmi malými ako chromozómy, čo znamená, že môžu prenikať cez bunkové membrány. Ďalšou jedinečnou vlastnosťou je magnetický náboj, ktorý slúži ako magnet na toxíny a spája ich dohromady, až kým nebudú dostatočne veľké na to, aby ich bolo možné vylúčiť. Klietková štruktúra kvapiek Ultra tekutý aktivovaný Zeolit s DHQ je poslednou zložkou, ktorá zachytáva toxíny pre proces väzby, neutralizuje ich, zatiaľ čo zostávajú vo vašom tele a umožňuje ich vylučovanie močom alebo stolicou.
Ak plánujete zmenu jedálnička na zníženie bolesti kĺbov alebo ste už urobili zmenu, zvážte príjem extra protizápalovej posily vašich buniek prostredníctvom tohto bezpečného a šetrného procesu detoxikácie. Nepoznáme ľahší spôsob ako posilniť kĺby.
Bolia vás kĺby napriek ubúdajúcej váhe? Pravdepodobne je vaše telo zamorené toxínmi, ktoré nedokáže vylúčiť. V tomto boji vám pomôže zeolit vo svojej jedinečnej tekutej forme, ktorý nájdete v ponuke nášho eshopu.
Mohlo by Vás zaujímať:
Zbohom Ritalin, vitaj Zeolit: prichádza detoxikácia ADHD zeolitom
Zdroje:
„ Môže diéta vyliečiť chronickú bolesť? “ Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, júl 2018
„ Vyhnite sa týmto 5 zápalovým potravinám na zmiernenie bolesti kĺbov“ Cary Ortopedics, 7. august 2018
„ Rozdiel medzi omega-3 a omega-6 a bolesťou pri artritíde kolena“ od Lydie Nader, MS, RDN, LDN, Arthritis Health, 14. mája 2020
“ 13 najprotizápalovejších potravín, ktoré môžete zjesť” od Franzisky Spritzler, Healthline, 19. decembra 2019
„ The Ultimate Arthritis Diet“ od Amy Paturel, The Arthritis Foundation