Črevá v našom tele zohrávajú nezameniteľnú úlohu. Zvyčajne ich dôležitosť podceňujeme a neriešime ich stav až do poslednej chvíle. Črevá sú pritom výnimočný orgán – vďaka nim získavame energiu z jedla (napríklad z chleba, reďkovky či klobásy) a následne vylučujeme nepotrebný odpad von z nášho tela. Vedomosť o tom, ako detoxikovať hrubé črevo, dokáže výrazne pomôcť v liečbe zdravotných problémov, a preto je načase si začať tento orgán viac všímať.
V črevách sa nachádza až dve tretiny nášho imunitného systému a svojou aktivitou vytvárajú viac ako dvadsať vlastných hormónov. Správne fungujúce hrubé črevo vedie k vyššej hladine energie, k menšej chorobnosti a rovnako tak i k lepšiemu tráveniu. A to naozaj nie je všetko. Hrubé črevo ovplyvňuje aj celkovú psychickú výkonnosť, sviežosť, duševnú pohodu resp. depresívnosť a podráždenosť človeka.
Ako detoxikovať hrubé črevo pomocou diéty
Naše diéty majú obrovský vplyv na črevný mikrobióm. Výskum priniesol zistenie o prepojení medzi západnou stravou, ktorá má zvyčajne vysoký obsah živočíšnych tukov a bielkovín a nízky obsah vlákniny, so zvýšenou produkciou zlúčenín spôsobujúcich rakovinu a zápaly. Napríklad stredomorská strava sa dáva do vzťahu so zvýšenou hladinou fekálnych mastných kyselín s krátkym reťazcom. Zistilo sa, že tieto kyseliny majú protizápalové účinky a zlepšujú imunitný systém. Stredomorská strava má zvyčajne vysoký obsah vlákniny a nízky obsah červeného mäsa. Pamätajte, detoxikácia, očista čreva a diéta idú ruka v ruke.
Povedzme si teda viac o tom ako detoxikovať hrubé črevo a ktoré potraviny sú pre nás vhodné. Vedci dúfajú, že výskum na celej populácii pokročí k potvrdeniu existujúcich zistení. Jeden z týchto projektov, prebiehajúca americká štúdia Gut, zhromažďuje a porovnáva črevné mikrobiómy tisícov ľudí žijúcich v USA. Výskum zatiaľ ukazuje, že tí, ktorých strava obsahuje viac rastlinných potravín, majú rozmanitejší mikrobióm, ktorý sa „extrémne líši od tých, ktorí ho nemajú,” hovorí Daniel McDonald, vedec a riaditeľ projektu.
„Zatiaľ nemôžeme povedať, že jeden koniec je zdravý alebo nezdravý, ale máme podozrenie, že tí, ktorí jedia stravu bohatú na ovocie a zeleninu, majú veľmi zdravé mikrobiómy,“ približuje. Avšak dodáva, že nie je jasné, ako radikálne prechod z diéty s vysokým obsahom rastlinných potravín na stravu s nízkym obsahom zdravých potravín zmení mikrobióm v črevách.
Užívanie správnych probiotík
V posledných rokoch bol veľký humbuk ohľadom zdravotných výhod prebiotík a probiotík. Hoci sa viac používajú v liečbe zápalových ochorení čriev, ako je napr. Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, niekoľko recenzií upozorňuje, že je potrebné vykonať ďalší výskum o tom, ktoré kmene a dávky sú účinné.
Eran Elinav, imunológ z Weizmannovho vedeckého inštitútu v Izraeli, nedávno zistil, že niektorí ľudia sú voči probiotikám imúnni (tvrdenie pochádza z malej štúdie, ktorá by vyžadovala ďalší výskum k dosiahnutiu reprezentatívnej vzorky). 25 zdravým jedincom podal 11 kmeňov probiotík a placeba. Pred a tri týždne po intervencii testoval ich mikrobiómy a funkciu čriev pomocou kolonoskopií a endoskopií. To potom znamená, že to, ako detoxikovať hrubé črevo
Ľudí rozdelil do dvoch skupín – na jednej strane to boli tí, ktorých probiotiká uvítali domorodé mikrobiómy a umožnili im kolonizovať gastrointestinálny trakt. To znamená, že probiotiká dokázali zmeniť mikrobióm. Druhá skupina boli tí, ktorí boli voči pôsobeniu probiotík rezistentní. V tejto skupine sa probiotiká neusadili a nezapôsobili takmer nijako.
Vedci by dokázali predpovedať, do ktorej kategórie človek spadá, skúmaním vlastností ich mikrobiómu. Elinav hovorí, že jeho zistenia naznačujú potrebu pokročilejšieho prispôsobenia probiotík potrebám jednotlivco.
Nesprávne fungovanie čriev vplýva aj na náladu a mozog
Mozog a črevo majú silný obojsmerný komunikačný systém, ktorý sa nazýva os gut-mozog. Každý z nich je pre toho druhého nevyhnutný – štúdie zistili, že vývoj mozgu je pri absencii črevného mikrobiómu abnormálny. Ešte stále však nevieme, ktoré črevné baktérie sú rozhodujúce pre vývoj mozgu. „To, ako je črevo prepojené s mozgom odhaľuje skúmanie, vrátane našej nálady a duševného zdravia,” hovorí Katerina Johnson, výskumníčka osi mikrobióm-črevo-mozog na Oxfordskej univerzite. „Výskum ukazuje, že ak vezmeme črevné baktérie depresívnym ľuďom a kolonizujeme črevá myší, myši vykazujú zmeny v ich správaní a fyziológii, ktoré sú charakteristické pre depresiu.”
Črevné mikróby môžu produkovať väčšinu neurotransmiterov nachádzajúcich sa v ľudskom mozgu, vrátane serotonínu, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri regulácii nálady. Dúfame, že vedci budú čoskoro schopní pochopiť, ako možno mikróby použiť na výrobu neurotransmiterov na liečbu psychiatrických a neurologických porúch podobných našim mikrobiómom vrátane Parkinsonovej choroby a roztrúsenej sklerózy. Toto zistenie s poznatkom o tom, ako detoxikovať hrubé črevo, by pomohlo uľaviť od problémov výraznému percentu pacientov.
Črevný mikrobióm a jeho dosah na správanie človeka
Začali sme sa tiež zaoberať tým, ako môžu črevné mikróby ovplyvniť správanie. Niektoré štúdie, prevažne vykonávané na zvieratách, naznačujú, že určité typy môžu ovplyvniť chémiu a správanie mozgu tak, aby zvieratá pôsobili sociálnejšie. Na druhej strane zvieratá bez klíčkov, ktoré neboli vystavené mikróbom, vykazovali nedostatky v sociálnom správaní. Vedci zistili, že to je možné obnoviť pridaním špecifických typov baktérií, ako je Lactobacillus, ktoré sa často nachádzajú napr. v jogurte Johnson.
Nedávna štúdia skúmala, prečo mikrobióm ovplyvňuje správanie a pozrela sa na teóriu, že črevný mikrobióm sa vyvinul tak, aby manipuloval so svojim ľudským hostiteľom pre svoj vlastný prospech, podobne ako to robia parazity, ktoré hostiteľa privedú k spoločenskejšiemu správaniu, aby mohol byť tento parazit prenášaný. Tento príspevok však tvrdil, že skúmaná teória je nepravdepodobná a zmeny správania sú pravdepodobne vedľajším produktom procesov, ktoré pomáhajú mikroorganizmom rásť a súťažiť v čreve, ako je napríklad fermentácia.
Črevný mikrobióm je taký rozmanitý, že aj keby existoval typ baktérie produkujúcej aktívne chemikálie, ktoré by manipulovali s naším správaním, tieto baktérie by boli rýchlo nahradené inými baktériami, ktoré by na výrobu zlúčeniny nepotrebovali žiadnu extra energiu.
Pri patogénnych baktériách E. coli existujú aj E. coli, ktoré majú v čreve neutrálnu alebo prospešnú funkciu. Pri bežnej metóde sú tieto baktérie nerozoznateľné. Zvýšená hladina E. coli teda neznamená nevyhnutne to, že je to pre človeka zlé.
Existuje veľa zaujímavých vecí, ktoré môžeme očakávať, že prinesie mikrobiómový výskum. V súčasnosti prebieha ďalší vývoj k zlepšeniu zdravia. Medzitým však môžeme počúvať vedcov, ktorí nám radia jesť “zelenú” listovú zeleninu.
Cítite, že Váš organizmus potrebuje detox? Doprajte Vášmu telu očistu zeolitom. Vyberte si ten Váš z nášho eshopu.
Mohlo by Vás zaujímať: